Η σημαντικότητα της πρώτης ώρας του θηλασμού μετά τον τοκετό για το νεογνό,συνεχώς επιβεβαιώνεται απο την πρακτική αλλά κυρίως τις επιστημονικές μελέτες.
Το έμβρυο μέσα στη μήτρα έρχεται σε άμεση επαφή μέσου των αισθήσεων του με την μητέρα του. Την αγγίζει, τη μυρίζει, την ακούει, την αισθάνεται. Η επαφή και το συναισθηματικό δέσιμο έχει ήδη αρχίσει ενδομήτρια και διευρύνεται. Η αγκαλιά και το στήθος της μαμάς είναι το καλύτερο καταφύγιο του νεογέννητου μετά τον τοκετό. Αποτελεί το ασφαλέστερο μέρος για την προσαρμογή του νεογέννητου από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Η επαφή δέρμα με δέρμα, η μυρωδιά της μαμάς, ο ήχος της καρδίας είναι τόσο οικείοι για το νεογέννητο που αμέσως ηρεμεί. Τα νεογνά αντιλαμβάνονται τον αποχωρισμό από τη μητέρα και κλαίνε, ενώ παύουν μόλις ξαναβρεθούν στην αγκαλιά της. Η μετάβαση αυτή είναι πολύ σημαντική για την υγεία του μωρού. Το σώμα της μητέρας είναι η καλύτερη πηγή θερμότητας για τα υγιή νεογέννητα. Τα μωρά που θηλάζουν αμέσως μετά τον τοκετό, λαμβάνουν το πρωτόγαλα, το πρώτο τους φυσικό εμβόλιο. Η πρώιμη λήψη τροφής από το νεογνό διεγείρει την περισταλτικότητα του εντέρου, ευνοώντας τη γρήγορη αποβολή μηκωνίου, άρα και την πρόληψη του νεογνικού ίκτερου.
Οι καρδιακές σφίξει και η αναπνοή ενός νεογνού παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, ενώ ακόμη και το σάκχαρο βρίσκεται για 90 λεπτά σε υψηλότερα επίπεδα στα νεογνά εκείνα που δεν αποχωρίζονται τη μητέρα τους. Η στενή επαφή και η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό, σχετίζονται με υψηλά ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους. Αυτό οδηγεί στη βελτίωση της υγείας του βρέφους, αλλά κατ’ επέκταση και της μητέρας.
Οι γυναίκες που ξεκινούν το θηλασμό αμέσως μετά τον τοκετό, φαίνεται πως καταφέρνουν να θηλάσουν για περισσότερο καιρό τα παιδιά τους. Με δράση της ωκυτοκίνης που παράγεται με το θηλασμό, η μήτρα της μητέρας συσπάται γρήγορα και εξέρχεται εύκολα ο πλακούντας. Παράλληλα, μειώνεται η απώλεια αίματος και προλαμβάνεται η αναιμία. Με την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού τονώνεται η αυτοπεποίθηση της μητέρας και καθησυχάζονται πολλοί από τους φόβους της για το αν θα αντεπεξέλθει στο νέο της ρόλο και η ψυχολογία της είναι πολύ καλή. Προλαμβάνονται τα πιθανά προβλήματα των πρώτων ημερών όπως η ανεπάρκεια γάλακτος, ο πόνος στη θηλή από κακή τεχνική θηλασμού, αλλά και η υπερφόρτωση των μαστών το τρίτη ημέρα Όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα που θηλάζει μια μητέρα, τόσο μεγαλύτερα και τα οφέλη για εκείνη (χαμηλά ποσοστά του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, πρόληψη της οστεοπόρωσης)