8 λόγοι για να μην κόψετε το ομφάλιο λώρο του μωρού σας

ΠΗΓΗ: https://www.bellybelly.com.au/birth/reasons-not-to-cut-your-babys-umbilical-cord/από την Kelly Winder  10 Ιουνίου 2018

 

Αφού δείτε ότι το πανέμορφο, ροζ μωρό σας και το βάλετε στο στήθος σας, το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας είναι αυτό που πρέπει να γίνει με τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα. Αλλά υπάρχουν ορισμένοι πραγματικά σημαντικοί λόγοι που πρέπει να ξέρετε με σαφήνεια για το τι συμβαίνει με τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα του μωρού σας.

Η καθυστερημένη αποκοπή του ομφάλιο λώρου (που πραγματικά θα πρέπει να είναι «κανονική» αποκοπή του ομφάλιο λώρου, καθώς η άμεση κοπή είναι μια πρόωρη πράξη) προσφέρει μερικά τεράστια οφέλη για το μωρό σας.

# 1: Το μωρό σας θα έχει σημαντικά περισσότερη ποσότητα αίματος

“Η κυκλοφορία του λώρου συνεχίζεται για μερικά λεπτά μετά τη γέννηση και η μετάγγιση του πλακούντα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 30% περισσότερο όγκο αίματος”.

# 2: Το μωρό σας θα έχει περισσότερο σίδηρο, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τις ανεπάρκειες

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε: “Τα βρέφη που υποβλήθηκαν σε καθυστερημένη αποκοπή του λώρου εμφάνισαν κατά 45% υψηλότερη μέση συγκέντρωση φερριτίνης (117 μg / L σε 81 μg / L) και χαμηλότερο επιπολασμό ανεπάρκειας σιδήρου (1 (0,6%) v 10 (5,7%)

# 3: χαμηλότερο κίνδυνο αναιμίας

Όταν ένα μωρό λαμβάνει τον πλήρη όγκο αίματος, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος αναιμίας, ειδικά αν η έγκυος μητέρα ήταν αναιμική. Αυτή η συστηματική ανασκόπηση των μελετών που βρέθηκαν:

«Δύο από τις τέσσερις μελέτες από τις αναπτυσσόμενες χώρες βρήκαν σημαντική διαφορά στα επίπεδα βρεφικής αιμοσφαιρίνης σε ηλικία 2-3 μηνών υπέρ της καθυστερημένης σύσφιγξης του σφιγκτήρα. Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη όταν οι μητέρες ήταν αναιμικές. ”

# 4: Υψηλότερο βάρος γέννησης

Τα μωρά που έχουν τον πλήρη όγκο αίματος τους έχουν υψηλότερο βάρος γέννησης είναι ένα σημαντικό και υγιές πράγμα. Από την έρευνα του Cochrane:

“Το μέσο βάρος γέννησης ήταν σημαντικά υψηλότερο στα μωρά, σε σύγκριση με αυτά που έγινε πρόωρη αποκοπή του ομφάλιο λώρου(101 g αύξηση)”

# 5: Μειωμένος κίνδυνος ενδοκοιλιακής αιμορραγίας και καθυστερημένης σήψης

Στη μελέτη αυτή , διαπιστώθηκε ότι:

“… διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ICC [άμεση αποκοπή του ομφάλιου λώρου] και DCC [καθυστερημένη αποκοπή του ομφάλιου λώρου] στους ρυθμούς IVH [ενδοκοιλιακή αιμορραγία] και LOS (σημειακή σήψη).

# 6: Λιγότερες μεταγγίσεις

“Σε επτά μελέτες όπου η μέγιστη καθυστέρηση στη αποκοπή του ομφάλιο λώρου ήταν 120 δευτερόλεπτα φάνηκε οτι η καθυστερημένη αποκοπή του ομφάλιο λώρου σχετίζεται με λιγότερες μεταγγίσεις με λιγότερη αναιμία ή χαμηλή αρτηριακή πίεση και λιγότερη ενδοκοιλιακή αιμορραγία από ό, τι η πρόωρη αποκοπή του λώρου. ”

# 7: Ο ομφάλιος λώρο είναι πηγή οξυγόνου

Ενόσω ο ομφάλιος λώρος συνδέεται με το μωρό εξακολουθεί να λαμβάνει οξυγόνο, γεγονός που βοηθά να εξηγηθεί πώς τα νεογέννητα με νερό μωρά μπορούν να αναπνεύσουν ενώ βρίσκονται κάτω από το νερό.  Έχοντας μια πολύτιμη πηγή οξυγόνου είναι τόσο σημαντική, ειδικά για τα μωρά που χρειάζονται βοήθεια στην αναπνοή.

# 8: Επειδή «το δέρμα με δέρμα» επαφή είναι πολύ σημαντικότερη

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χωρίσετε τη μητέρα και το μωρό της και δεν υπάρχει λόγος να κόψετε τον ομφάλιο λώρο. Η μητέρα και το μωρό πρέπει να απολαμβάνουν την όμορφη επαφή με το δέρμα χωρίς να παρεμβαίνουν. Αφήστε τον ομφάλιο λώρο μόνο και αφήστε τη μητέρα και το μωρό, εκτός εάν υπάρχει ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πότε πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος;

Μερικές από τις αναφερόμενες μελέτες βασίστηκαν τα ευρήματά τους σε δύο λεπτά πριν τη αποκοπή του ομφάλιο λώρου, αλλά οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν να περιμένουν έως ότου τον ομφάλιο λώρο σταματήσει να παλλόμαστε, πράγμα που σημαίνει ότι ο πλακούντας έχει κάνει τη δουλειά του και δεν στέλνει πλέον αίμα στο μωρό. Ο ελάχιστος χρόνος που θα θέλατε να περιμένετε είναι δύο λεπτά.

Πρέπει λοιπόν να περιμένουν οι φροντιστές και γιατροί να αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο. Πρέπει να επιμείνετε πριν κόψουν τον λώρο του μωρού σας να τον κρατήσουν επαρκώς, τουλάχιστον για δύο λεπτά για να έχει το μωρό σας κι εσείς, όλα τα σημαντικά οφέλη που αναλύσαμε παραπάνω.

 

Διαβάστε επίσης «7 μύθοι σχετικά με την καθυστέρηση αποκοπής του ομφάλιου λώρου»