Ίσως να σου πουν, “Τις πρώτες δύο ημέρες δεν έχεις καθόλου γάλα, μη θηλάζεις ξεκουράσου.”
Η αλήθεια όμως είναι η εξής: Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο εμβόλιο για το βρέφος με ανεκτίμητη διατροφική αξία. Παράγεται τα πρώτα 24ώρα και χαρακτηρίζεται ως η Χρύση τροφή για τα νεογνά. Είναι σημαντικό ο θηλασμός να ξεκινήσει κατά την πρώτη ώρα από τη γέννηση του παιδιού ανεξάρτητα από το είδους του τοκετού. Όσο πιο σύντομα βάλουμε το μωρό στο στήθος, τόσο περισσότερο θα ερεθίσουμε το αντανακλαστικό έκκρισης της γαλουχίας και πιο γρήγορα θα παραχθεί μητρικό γάλα.
Ο θηλασμός είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να καθοριστεί ανάλογα με τα σημάδια πείνας του παιδιού. Αν αφήσουμε το στήθος της μαμάς χωρίς ερεθισμό η παραγωγή θα μπλοκάρει και θα υπάρξει δυσκολία στο θηλασμό κατά την επιστροφή της στο σπίτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαμάδες που θηλάζουν κατά τα πρώτα 24ώρα καταφέρνουν να θηλάσουν για περισσότερο διάστημα.
Ίσως να σου πουν, “Βάλε πρόγραμμα και θήλαζε 10 λεπτά από το ένα στήθος, έπειτα 10 λεπτά από το άλλο”.
Η αλήθεια όμως είναι η εξής: Οι αυθαίρετες αυτές οδηγίες δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Τα μωρά δεν είναι κολοκουρδισμένες μηχανές. Αν ακολουθήσει κάποια θηλάζουσα αυτή τη ‘συμβουλή’, πρέπει να γνωρίζει οτι στην ουσία είναι συνταγή για πρόωρο απογαλακτισμό(!). Το νεογνό πρέπει να φτάνει στο στήθος, με σωστή τοποθέτηση και προσκόλληση, χωρίς περιορισμούς. Η διάρκεια των γευμάτων αλλάζει ανάλογα με την πείνα του, τη διάθεσή του, την ώρα της ημέρας και τον επιτυχή τρόπο ταΐσματος και όχι με χρονόμετρο. Ακολουθούμε τα σημάδια πείνας και παρακολουθούμε το μωρό αν καταπίνει ή απλά βρίσκεται πάνω στο στήθος χωρίς να θηλάσει. Ένα μωρό που έχει μάθει να θηλάζει μπορεί να τελειώσει το γεύμα του και μέσα σε πέντε λεπτά. Αν όμως δεν έχει τοποθετηθεί σωστά και δεν έχει βρει τον τρόπο να θηλάσει τότε μπορεί να βρίσκεται στο στήθος ώρες χωρίς να αποτέλεσμα. Δεν μετράμε λοιπόν λεπτά της ώρας με το ρολόι, αλλά παρατηρούμε το παιδί. Καταπίνει; Πόσες φορές κατάπιε; Έχει γάλα στο στοματάκι του; Φαίνεται χορτάτο και χαλαρωμένο στο τέλος; Ο χρόνος είναι σχετικός και καλό είναι να αγνοήσουμε αυτόν και όχι τις ανάγκες των μωρών.
Ίσως να σου πουν, “Δώσε στο μωρό τσάι για κοιμηθεί, να χορτάσει και για να του περάσουν οι κολικοί”.
Η αλήθεια όμως είναι η εξής: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών μας για 6 μήνες. Οι ‘συμβουλές’ αυτού του τύπου, στην πραγματικότητα σαμποτάρουν την παραγωγή και εμποδίζουν την εδραίωση του θηλασμού. Επιπλέον το τσάι προκαλεί διούρηση, εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και δεν ασκεί καμία θετική επίδραση στους κολικούς.
Ίσως να σου πουν, “ Υπάρχει ειδικό διαιτολόγιο που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να έχεις γάλα”.
Η αλήθεια όμως είναι η εξής: Δεν είναι απαραίτητος κανένας ιδιαίτερος περιορισμός στη διατροφή της λεχώνας. Μια φυσιολογική, ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία είναι το μόνο που χρειάζεται. Αποφύγετε τις δίαιτες που απαγορεύουν ομάδας τροφίμων γιατί στερούν από το γάλα τη σπιρτάδα και την γευστικότητα και το καταστούν μονότονο για το νεογνό.
Ίσως να σου πουν,”Δώσε στο παιδί συμπλήρωμα για να είσαι σίγουρη ότι χόρτασε”.
Η αλήθεια όμως είναι η εξής: Η αυθαίρετη χορήγηση συμπληρώματος, χωρίς να υπάρχει πραγματική ιατρική ένδειξη, εμποδίζει την εγκατάσταση και την εδραίωση της γαλουχίας. Το συμπλήρωμα αφαιρεί από την παραγωγή γάλακτος της μαμάς με αποτέλεσμα τον πρόωρο απογαλακτισμό. Εκεί απαντάται η παραδοχή ¨ μα δεν είχα γάλα”. Φυσικά και έχουμε γάλα απλά όταν σαμποτάρουμε την παραγωγή αυτή θα μας εγκαταλείψει. Η παραγωγή ακολουθεί το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Οτιδήποτε άλλο όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο αλλά είναι καταστροφικό για την επιτυχία της γαλουχίας. Επίσης υπονομεύουμε και αμφισβητούμε την ικανότητα της μητέρας να ταΐσει το παιδί της. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μπούμε ανάμεσα στη σχέση αυτή.
Ίσως να σου πουν,”Συνέχισε το πρόγραμμα για να συνηθίσει το μωρό και θήλασε κάθε τρεις ώρες”.
Η αλήθεια όμως είναι η εξής: Το στομάχι του νεογνού είναι πολύ μικρό και η χωρητικότητα του περιορισμένη. Το μητρικό γάλα εύπεπτο και η ανάγκες του μωρού είναι μεγάλες. Το πρωτεϊνικό μόριο του μητρικού γάλακτος είναι μικρό με αποτέλεσμα τα μωρά να ζητάνε να θηλάσουν σχεδόν αμέσως μόλις έχουν τελειώσει το γεύμα τους που μπορεί να είχε διάρκεια δύο ώρες. Κανένα μωρό δεν είναι ίδιο με άλλο. Η ποικιλία στον τρόπο λήψης της τροφής είναι τεράστια για τα βρέφη, όπως και για εμάς. Μη ξεχνάμε τον “ μη θρεπτικό θηλασμό”. Το στήθος της μαμάς είναι το καταφύγιο,το παιχνίδι όλος ο κόσμος για ένα μωρό. Έτσι κάθε φορά που ζήτα το μωρό το στήθος εκφράζει και τις συναισθηματικές του ανάγκες και όχι μόνο να ικανοποιήσει την πείνα του. Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το νεογνό ως αυτόνομη προσωπικότητα, είναι θεμελιώδες να ακούσουμε και να σεβαστούμε τις ανάγκες του οι οποίες δεν διαφέρουν από τις δικές μας.
Ίσως να σου πουν,”Μη θηλάζεις το παιδί το βράδυ, δεν το χρειάζεται”.
Η αλήθεια όμως είναι η εξής: Οι ορμόνες της γαλουχίας τη νύχτα βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση. Οι νυχτερινοί θηλασμοί είναι απαραίτητοι κυρίως το πρώτο διάστημα γιατί αυξάνουν την παράγωγη και βοηθούν στην εδραίωση της γαλουχίας. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες που θηλάζουν τη νύχτα κοιμούνται κατά μέσο όρο 45 λεπτά περισσότερο σε σχέση με τις μαμάδες που δίνουν μπουκάλι.
Ίσως να σου πουν,”Κόψε το θηλασμό αν είσαι άρρωστη και χρειαστεί να πάρεις φαρμακευτική αγωγή”.
Η αλήθεια όμως είναι η εξής: Τα συνήθη φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό, υπάρχουν ελάχιστα φάρμακα που πραγματικά βλάπτουν το παιδί μέσα από το μητρικό γάλα (μπορεί να ελεγχθεί η συμβατότητα). Το μωρό κινδυνεύει συνήθως πολύ περισσότερο από το μη θηλασμό, παρά από κάποιο φάρμακο που θα λάβει η θηλάζουσα.
Ίσως να σου πουν,”Ο θηλασμός μετά τους έξι μήνες δεν προσφέρει τίποτα στο παιδί”.
Η αλήθεια όμως είναι η εξής: Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναφέρει ότι ο θηλασμός έχει μεγάλη αξία και μετά τους έξι μήνες της ζωής του μωρού, ενώ συστήνει και την συνέχιση της γαλουχίας για τουλάχιστον δύο χρόνια, χωρίς ανώτερο όριο, για όσο θέλουν μητέρα και παιδί. Ο θηλασμός είναι μια πολύ προσωπική σχέση που αφορά την οικογένεια. Μην επιτρέπεται υποδείξεις από τρίτους και κυρίως από μη επαγγελματίες.