Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζούλια Μποντ του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας “Journal of Epidemiology and Community Health”, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 140.000 γυναίκες, από τις οποίες οι 28.000 είχαν μετακομίσει στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης.
Τα αποτελέσματα της ενδιαφέρουσας έρευνας συσχέτισαν την πρόωρο τοκετό με τη μετακόμιση στο πρώτο τρίμηνο με μια αύξηση κατά 42%, κατά 37% για γέννηση μωρού χαμηλού βάρους και κατά 9% για γέννηση παιδιού με ύψος μικρότερο του αναμενόμενου.
Οι γυναίκες που είχαν μετακομίσει κατά τους πρώτους τρεις μήνες ήταν λιγότερο μορφωμένες, χαμηλού βιοτικού επιπέδου, ανύπαντρες και καπνίστριες. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου για πρόωρη τοκετό και για λιποβαρές μωρό. Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν και τα παραπάνω στοιχεία τα οποία από μόνα τους αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Αποτελούν στρεσογόνους παράγοντες οι οποίοι συνδέονται με προβλήματα κατά το πρώτο τρίμηνο.
Οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν τις αιτίες γι’ αυτά τα ευρήματα, αλλά υποθέτουν ότι η μετακόμιση έχει ως συνέπεια μια διαταραχή ή και προσωρινή διακοπή στην παροχή ιατρικής φροντίδας, ενώ στρεσάρει σωματικά και ψυχολογικά την έγκυο.
Πηγή: ΑΠΕ